Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

Integrovaná produkce

v rámci programu Phare Jižní Morava - rozvoj vinařství 


Vinné sklepy Lechovice získaly certifikát Integrované produkce hroznů a vína. O co se jedná?

  • Celosvětově nejvýznamnější směr ekologického zemědělství.
  • Moderní přísně ekologicky orientovaný vinohradnický systém zaměřený na produkci hroznů a vín špičkové kvality cestou přátelskou vůči životnímu prostředí.
  • Všechny technologické postupy používané ve vinicích i při výrobě vína musí odpovídat přesně stanoveným mezinárodním kritériím Svazu IP.
  • Základní snahou je minimalizace, resp. úplné vyloučení použití hnojiv a chemických pesticidů a minimalizace použití fosilní energie.
  • Integrovaná produkce je syntézou tisíciletých vinařských tradic a moderní technologie trvale udržitelného rozvoje.
  • Dodržování stanovených kriterií je průběžně kontrolováno skupinami předních moravských vinařských odborníků.

Vybraná kriteria pro vinici:

  • zatravnění minimálně každého druhého meziřadí (prostředek k dosažení ekologické rovnováhy)
  • hnojení na základě rozborů půdy, doporučené dávky nesmějí být překročeny
  • je zakázáno v meziřadí používat k ničení plevelů herbicidy
  • při hnojení dusíkem nepřekročit dávku 50kg čistých živin na hektar
  • je omezen počet ošetření proti houbovým chorobám vzhledem k ekologickým rizikům; je omezeno použití měďnatých postřiků - maximálně 2kg čisté mědi na hektar,u živočišných škůdců preferovat biologické způsoby ochrany (zatravnění jako způsob dosažení biologické rovnováhy, omezení výskytu škůdců nasazením dravých roztočů

Vybraná kritéria sklepní technologie:

  • provádění základních rozborů (cukr, kyseliny, alkohol, síra)
  • plnění do skleněných nádob uzavřených korkovou zátkou
  • pro výrobu vína nepoužívat hrozny s cukernatostí pod 15° ČSN
  • Je zakázáno překročit hygienickou normu obsahu síry ve víně
  • je zakázáno použít ke stabilizaci vína kyselinu sorbovou
  • je zakázáno používat azbestové filtrační materiály
  • čiření ferokyanidem

Zdroj: Svaz integrované produkce hroznů a vína 

Další informace na: www.vino-ip.cz