Integrovaná produkce
v rámci programu Phare Jižní Morava - rozvoj vinařství
Vinné sklepy Lechovice získaly certifikát Integrované produkce hroznů a vína. O co se jedná?
- Celosvětově nejvýznamnější směr ekologického zemědělství.
- Moderní přísně ekologicky orientovaný vinohradnický systém zaměřený na produkci hroznů a vín špičkové kvality cestou přátelskou vůči životnímu prostředí.
- Všechny technologické postupy používané ve vinicích i při výrobě vína musí odpovídat přesně stanoveným mezinárodním kritériím Svazu IP.
- Základní snahou je minimalizace, resp. úplné vyloučení použití hnojiv a chemických pesticidů a minimalizace použití fosilní energie.
- Integrovaná produkce je syntézou tisíciletých vinařských tradic a moderní technologie trvale udržitelného rozvoje.
- Dodržování stanovených kriterií je průběžně kontrolováno skupinami předních moravských vinařských odborníků.
Vybraná kriteria pro vinici:
- zatravnění minimálně každého druhého meziřadí (prostředek k dosažení ekologické rovnováhy)
- hnojení na základě rozborů půdy, doporučené dávky nesmějí být překročeny
- je zakázáno v meziřadí používat k ničení plevelů herbicidy
- při hnojení dusíkem nepřekročit dávku 50kg čistých živin na hektar
- je omezen počet ošetření proti houbovým chorobám vzhledem k ekologickým rizikům; je omezeno použití měďnatých postřiků - maximálně 2kg čisté mědi na hektar,u živočišných škůdců preferovat biologické způsoby ochrany (zatravnění jako způsob dosažení biologické rovnováhy, omezení výskytu škůdců nasazením dravých roztočů
Vybraná kritéria sklepní technologie:
- provádění základních rozborů (cukr, kyseliny, alkohol, síra)
- plnění do skleněných nádob uzavřených korkovou zátkou
- pro výrobu vína nepoužívat hrozny s cukernatostí pod 15° ČSN
- Je zakázáno překročit hygienickou normu obsahu síry ve víně
- je zakázáno použít ke stabilizaci vína kyselinu sorbovou
- je zakázáno používat azbestové filtrační materiály
- čiření ferokyanidem
Zdroj: Svaz integrované produkce hroznů a vína
Další informace na: www.vino-ip.cz