Slámové víno je již vylisované!
Slámové víno se letos lisovalo z odrůdy Ryzlink rýnský z viniční tratě nad Kolářovým sklepem. Sklizeno bylo loni 28.9.2012 a od té doby bylo uložené v přepravkách vystlaných slámou.
Fotogalerie ZDE.
Slámové víno je označení pro velmi kvalitní víno se specifickým postupem výroby. Výroba slámového vína je překvapivě riskantní počin s nejistým výsledkem, a proto je toto víno velice ceněné a ne každý vinař toto riziko podstoupí. Dozrálé hrozny se pečlivě přeberou a uloží se na místo k dozrávání, kde se kontrolují, obracejí a vystřihují případné nahnilé či jinak poškozené bobule. Následně se musí nejméně na 3 měsíce uložit na slámu či rákos nebo jsou zavěšeny ve větraném prostoru. Na konci procesu vysoušení (kdy je odstraněna z hroznů voda) jsou hrozny podobné rozinkám. Lisování slámového vína - Vysušené hrozny se následně lisují. Ve většině případů se vše dělá ručně a výlisnost u těchto hroznů je cca 15–30 % (průměrná výlisnost u klasického vína je pro srovnání 70–75 %). Kvašení - Po vylisování se slámové víno zkvasí speciálními kvasinkami, přičemž průběh kvašení u slámových vín je velmi pozvolný. Při kvašení dochází pouze k částečné přeměně na alkohol a víno pak vyznačuje medovou chutí a má velký podíl neprokvašeného cukru. Vyrábí se z pečlivě vybraných, nejlepších a nejvyzrálejších hroznů. Specifická je také vůně a chuť slámového vína.